Dinner

Gezonde vol – au – vent met knapperige ovenfrietjes

Videe, vol-au-vent of koninginnenhapje, iedereen kent deze Vlaamse klassieker wel! ik ontwikkelde mijn eigen gezonde variant van dit gerecht met heerlijke ovenfrietjes.

Ingrediënten voor 4 personen:

Vol-au-vent:

  • 300 g kipfilet
  • 300 g kipgehakt
  • 2 preistokken
  • 2 uien
  • 1 wortel
  • 250 g champignons
  • 1 citroen
  • 1 bouillonblokje 
  • 1 el maïzena
  • 250 ml light room (ik gebruikte de alpro soya cuisine light)
  • 1 el olijfolie
  • snufje peper en zout

Ovenfrietjes:

  • 500 g frietaardappelen
  • 1 el bloem
  • snufje peper en zout

Bereiding:

Vol-au-vent:

  1. Snij de ui, wortel, champignons en prei in kleine blokjes
  2. Stoof de groenten aan in een grote pan met 1 el olijfolie
  3. Voeg 1 l water samen met het bouillonblokje toe aan een kookpot, kruid met peper en zout en breng aan de kook. Voeg de kip toe, zet het vuur iets zachter en laat 15 minuten pruttelen, net onder het kookpunt, tot de kip gaar is.
  4. Rol ondertussen balletjes van het gehakt
  5. Als de kip gaar is, haal je deze uit de bouillon en pluk de kipfilets vervolgens uit elkaar met 2 vorken in hapklare stukjes
  6. Kook vervolgens de gehaktballetjes gaar in het water waarin je de kip hebt gekookt, ze zijn gaar wanneer ze boven komen drijven
  7. Voeg vervolgens de gehaktballetjes, de geplukte kip en de room toe aan de pan met gestoofde groenten
  8. Meng de maïzena in een klein kommetje met wat water. Voeg toe aan de pan en kook voor 2 minuten tot de saus indikt. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Ovenfrietjes:

  1. Verwarm de oven voor op 225°C. Schil de aardappelen, snij ze in frieten.
  2. Doe de aardappelen in een grote pot met koud water. Breng aan de kook.
  3. Laat ze in totaal zo’n 10 minuten in de pan zitten. Giet ze dan af en leg ze op een schone theedoek. Dep ze voorzichtig droog. Doe ze terug in de pot en bestrooi met peper, zout en de bloem. Schud alle ingrediënten goed door elkaar.
  4. Verdeel de frietjes over een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de frieten allemaal op de bodem liggen en niet over elkaar heen, anders worden ze niet knapperig.
  5. Bak in de oven voor 25 minuten tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

SMAKELIJK!

Heb je dit recept gemaakt? Vergeet mij dan niet te taggen @healthyhabits.celien of gebruik de hashtag #healthyhabitsmetcelien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *