Filter

Reset
 
  • Tips & Tricks

The basics. Wat houdt intuïtief eten nu precies in? Wat is het effect, ga ik afvallen? Maar vooral hoe begin ik met intuïtief eten? Hier vind je alle info om je eerste stapjes in de wereld van intuïtief eten te zetten.

First things first: intuïtief eten is geen dieet, het is een manier om terug te keren naar de basis. Als je geboren wordt kan je duidelijk aangeven wat je lichaam nodig heeft. Baby’s huilen als ze honger hebben en communiceren zo duidelijk over wat hun lichaam nodig heeft. Maar wanneer je ouder wordt, wordt dit natuurlijk gegeven vaak verstoord door je opvoeding of omdat je in aanraking komt met de dieetcultuur.

Klinkt ‘Je bord leegeten of je mag niet van tafel’ je bijvoorbeeld bekend in de oren? Door het aanleren dat je je bord moet leegeten, ook als je genoeg hebt na vier happen, leer je van kleins af aan om de signalen van je lichaam naast je neer te leggen. Ook later word je aangemoedigd om deze signalen te negeren door zo weinig mogelijk te eten, kauwgom te kauwen om je hongergevoel te onderdrukken, te detoxen om ons lichaam te reinigen, koolhydraten links te laten liggen… en zo kan het lijstje nog wel even doorgaan. Intuïtief eten keert zich af van dit soort regeltjes en focust opnieuw op (het woord zegt het zelf) je intuïtie. Je leert met andere woorden opnieuw in eigen boezem kijken in plaats van oplossingen te zoeken in externe hulpmiddelen.

Geschiedenis

De filosofie achter intuïtief eten werd in de jaren 90 ontwikkeld door Evelyne Tribole en Elyse Resch, twee diëtisten. Oorspronkelijk werd het ontwikkeld om mensen met eetstoornissen te begeleiden. Vandaag wordt intuïtief eten nog steeds gebruikt voor iedereen met een eetstoornis, maar ook om mensen met een verstoorde relatie met voeding opnieuw naar hun hongersignalen te leren luisteren.

Luisteren naar je hongersignalen

We hebben allemaal leren luisteren naar de signalen van ons lichaam. Het meest herkenbare voorbeeld is waarschijnlijk het reageren op een volle blaas. Je denkt er niet meer bij na dat het logische vervolg is om naar de wc te gaan. Hongersignalen staan op hetzelfde niveau als het aanvoelen van een volle blaas, ook al hebben we ze anders leren interpreteren. De dieetcultuur heeft ons aangeleerd dat we best wachten tot etenstijd om toe te geven aan je honger. Maar ook dat het hebben van honger je vetverbranding zou stimuleren. Dat is zoals zeggen dat het gezond is om je volle blaas enkele uren te laten wachten…

Wanneer we te lang wachten met eten, bereiken we een soort van oerhonger. Onze hersenen kunnen dan enkel nog focussen op het krijgen van voedsel, dat je alleen nog maar kan denken aan calorierijk voedsel (hoog in suikers of vetten). Net zoals je met een volle blaas enkel nog maar daaraan kan denken. Als je oerhonger bereikt resulteert dat vaak in het hebben van een eetbui. We leggen dan de schuld bij onszelf, omdat we onszelf niet onder controle hadden. Maar het is net door het negeren van je hongersignaal dat je een eetbui krijgt, iets wat je dus extern wordt opgelegd of wijsgemaakt dat het een goed idee is.

Intuïtief eten framework

Intuïtief eten valt terug op 10 principes die als houvast bieden om je te helpen naar een gezonde relatie met voeding. Er wordt nadruk gelegd op zelfliefde, een verandering in mentaliteit, intunen met je emoties, maar voornamelijk op het vertrouwen in je lichaam terugwinnen en luisteren naar de signalen die het geeft. Om die reden is intuïtief een lange termijn oplossing, die je opnieuw in balans brengt met je lichaam. In plaats van een oppervlakkige quick fix.

Ben je benieuwd naar de 10 principes van intuïtief eten? In deze gratis download leg ik ze allemaal kort uit!

Onvoorwaardelijke toestemming

Principe vier van intuïtief eten gaat over jezelf onvoorwaardelijke toestemming geven om alles te eten. ‘Maar Celien, als ik al die regeltjes over boord gooi, stop ik me elke avond vol met chips…’

Het is een algemeen misverstand over intuïtief eten dat onvoorwaardelijke toestemming zorgt voor oncontroleerbare eetbuien. De filosofie gaat verder dan dat. Intuïtief eten steunt op het idee dat dat wat je jezelf verbiedt, plots een stuk aantrekkelijk wordt om te eten. Want wat gebeurt er als je jezelf verbiedt om een hele maand geen chocolade te eten. Waar denk je dat je na een dag zin in hebt? Juist, chocolade.

De dieetcultuur steunt op deze restricties, ze leggen allerlei regeltjes op om gewicht te verliezen. Op korte termijn zullen regeltjes zeker werken om te vermageren, maar al snel zal je merken dat je cravings en eetbuien toenemen. Hierdoor hou je het vaak niet vol en herval je terug op je oude gewoonten. Regels en restricties opleggen past niet bij je authentieke gezondheid met als resultaat dat het geen duurzame methode is.

Door het toelaten van ‘playfoods’ (denk guilty pleasure eten) wordt het een stuk minder aantrekkelijk. Je leert om playfoods een plek te geven in je leven waardoor ze een minder grote rol zullen spelen én je er meer van zal genieten.

Meer leren over intuïtief eten? Luister naar deze podcastaflevering!

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.