Filter
ResetAls er een peulvrucht te maken heeft met vooroordelen en apenverhalen is het soja wel. Soja komt steeds vaker voor in vleesvervangers en andere voedingsmiddelen. Ondanks de populariteit wordt er vaak verondersteld dat soja kankerverwekkend zou zijn. Maar is dat wel zo en moet je je zorgen maken?
First things first. Wat is soja, wat is de oorsprong en waarom ligt het nu zo vaak op ons bord? Soja is afkomstig van de sojaboon en is een peulvrucht. Het is logisch dat het zo vaak gebruikt wordt in vleesvervangers en plantaardige melkproducten. Het heeft immers een goede voedingswaarde. Soja:
Isoflavonen behoren tot de groep van de fyto-oestrogenen en plant-oestrogenen. Ze zijn qua structuur vergelijkbaar met ons lichaamseigen oestrogeen – het vrouwelijke hormoon – maar hebben een zwakkere werking.
Deze gelijkaardige structuur en werking is net de bron van de verwarring rond soja. Zo zou verondersteld worden dat de inname van soja om die reden de kans op borstkanker verhoogt.
Nee, soja veroorzaakt geen verhoogde kans op borstkanker. Onderzoek van o.a. het Wereld Kanker Onderzoek Fonds vindt onvoldoende bewijs dat er een link zou zijn tussen soja en een verhoogde kans op borstkanker. Je kan dus met een gerust hart soja toevoegen aan een gezond en gevarieerd eetpatroon.
En er is meer. Onderzoek wijst zelfs uit dat er een verband zou zijn tussen een hoge inname van soja en een betere overlevingskansen na de diagnose van borstkanker. Deze studies beperken zich op dit moment tot de Aziatische populatie.
Soja kan perfect deel uit maken van een gezond en gevarieerd eetpatroon omwille van de goede samenstelling. Maar beschouw het niet als een magic potion dat je plots gezond maakt. Eén voedingsmiddel maakt nooit het verschil, het is de combinatie van keuzes die je maakt die ervoor zorgen dat je algemeen een (on)gezond eetpatroon hebt.
Door regelmatig sojaproducten op het menu te zetten in plaats van vlees, verminder je je inname van verzadigd vet, wat zorgt voor een verminderd risico op hart- en vaatziekten.
Nuance: Er loopt op dit moment veel onderzoek naar de invloed van verzadigd vet op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Zo is momenteel bekend dat het vooral de bron van het verzadigd vet héél belangrijk is. We kunnen ze dus niet allemaal over dezelfde kam scheren.
Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!
"*" geeft vereiste velden aan