Filter
ResetDikke mensen zijn ongezond, niet sportief en eten geen groenten. Kort door de bocht? 100%. We leven in een maatschappij die gefocust is op afvallen en een diversiteit aan lichaamsvormen stigmatiseert. Health At Every Size biedt een oplossing om verder te kijken dan het cijfertje op de weegschaal en in te zetten op individuele gezondheid.
Health At Every Size (of in het kort HAES) is een beweging die, het woord zegt het zelf, de nadruk legt op gezondheid voor elke lichaamsvorm. Het bevordert gezond gedrag (bijvoorbeeld…) voor iedereen, ongeacht hun maat of gewicht. Maar HAES wil in de eerste plaats komaf maken met een systeem van gezondheidszorg of maatschappij die ‘gezond zijn’ baseert op het cijfer dat de weegschaal aangeeft.
HAES legt de nadruk op gewichtinclusiviteit of het accepteren en respecteren van een diversiteit in lichaamsfiguren en lichaamsgroottes. Daarnaast keurt de beweging het idealiseren of zich denigrerend gedragen ten opzichte van specifieke gewichten af.
HAES trekt dit idee ook door in de zorgsector en probeert zo een einde te maken aan de vooroordelen. De beweging streeft naar een respectvolle zorgsectordie een einde maakt aan gewichtsdiscriminatie, gewichtsstigma’s en gewichtsvooroordelen. Daarnaast legt het ook de nadruk op de nood aan informatie en diensten om bewustzijn te creëren rond het feit dat er allerlei factoren (zoals sociaaleconomische status, ras, geslacht, seksuele geaardheid, leeftijd…) een invloed uitoefenen op gewichtsstigma’s. Naast het streven naar een respectvolle zorgsector, focust HAES ook op de individuele gezondheid. De stroming ondersteunt gewoonten en gedrag die het menselijk welzijn algemeen verbeteren (voorbeeld). Daarbij wordt vooral aandacht gegeven aan individuele fysieke, economische, sociale, spirituele, emotionele en andere behoeften
Een ander principe van HAES is ‘eten om je goed te voelen’. De aanpak bevordert flexibel eetgedrag op basis van interne signalen zoals honger, verzadiging, voedingsbehoeften en plezier rond eten in plaats van eetschema’s gericht op gewichtsbeheersing. HAES steunt in dit principe ook het idee van intuïtief eten.
Wil je graag meer lezen over intuïtief eten en luisteren naar je lijf? Download hier de gratis gids over de tien principes van intuïtief eten.
Maar ook de vooroordelen rond lichaamsbouw worden weggewerkt als het gaat om beweging. HAES legt de nadruk op beweging die het leven verbetert. Waarbij fysieke activiteiten worden ondersteund die alle mensen, ongeacht hun maat, capaciteiten en interesses in staat stellen om op een fijne manier te bewegen.
Onderzoek is tot op heden zeer positief over de resultaten van de HAES aanpak. Door het achterwege laten van gewichtsstigma’s worden er positieve resultaten geboekt op vlak van bloeddruk en bloedlipiden. Maar mensen gaan ook vaker bewegen en krijgen een beter lichaamsbeeld. Daarnaast nemen metabole risicofactoren (voorbeeld) en eetstoornissen af. Geen enkel onderzoek heeft tot nu toe negatieve resultaten vastgesteld na het invoeren van de HAES aanpak.
Gewichtsstigma’s zijn vooroordelen en stereotypen rond gewicht. Dit soort stigma’s zijn vandaag nog veel te veel aanwezig in het dagelijks leven, maar ook in de gezondheidssector. Het voorkomen van dit soort stigma’s is dan ook enorm gestegen als gevolg van de volksgezondheidscampagnes om ‘obesitas’ te voorkomen (studie: danielsdottira et al 2010).
Enkele voorbeelden van gewichtsstigma’s zijn:
Heb jij vooroordelen over dikke mensen? Of sta je soms stil bij je gedachten rond andere lichaamsvormen? Het is belangrijk om jezelf eraan te blijven herinneren dat een zwaardere lichaamsbouw geen synoniem is van een ongezonde levensstijl, net als mager geen synoniem van gezond is.
Gewichtsstigma’s gaan vaak samen met bodyshaming, het hebben van (negatieve) kritiek op het uiterlijk van iemand anders. Bodyshaming zorgt ervoor dat mensen zich nog slechter voelen, minder buitenkomen, meer emo-eten,… Daarnaast zijn er ook wetenschappelijk bewezen gevolgen, namelijk: een verhoogde bloeddruk, instekingsmarkers in het bloed (c-reactief proteïne), metabool syndroom, depressiviteit, angst, verminderd zelfvertrouwen en ontevredenheid over het lichaam (studie: puhl & suh 2015; Wu en Berry 2017, messenger et al 2018). Wees jezelf dus bewust van de schadelijke effecten van gewichtsstigma’s, ook ten opzichte van jezelf.
In eerste instantie kan je er je eigen omgeving op wijzen. Als je iemand hoort die andere lichaamsvormen stigmatiseert, wijs ze erop en vertel hun welke gevolgen het kan hebben. Als tweede wijs je je gezondheidsprofessionals op de gevaren als je merkt dat ze stigmatiseren. Vaak zijn ze er zich niet van bewust welk effect dit heeft. En last but not least, plant een grote ‘red flag’ in je hoofd wanneer iemand jouw gezondheid baseert op de weegschaal of je BMI.
Betrap je jezelf op het stigmatiseren van je eigen lichaam? Wil je je lichaamsbeeld verbeteren? Kijk dan zeker hier of de masterclass Body Confidence iets voor jou is. Daarin krijg je heel wat opdrachten, tips & tricks om aan jouw lichaamsbeeld en zelfvertrouwen te werken.
Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!
"*" geeft vereiste velden aan