Filter

Reset
 
  • Food

50+ kaas, the older the better? 🧀

Je staat in de winkel voor het rek met kazen en je ziet de cijfertjes al dansen voor je ogen… Ik snap het. Wat willen die cijfertjes nu exact zeggen? Ze vertellen je meer over het vetgehalte van de kaas.

Kazen verschillen vooral omwille van de bereidingswijze. In de productie wordt meer vet of vocht toegevoegd waardoor ze verschillen in samenstelling en structuur. Om het cijfertje beter te verstaan kijk je vooral naar de ‘droge stof’ in kaas. Dat is de hoeveelheid kaas die overblijft wanneer je de hoeveelheid water eraf trekt. 🧐

Magere kazen hebben zo bijvoorbeeld minder dan 20% vet in de droge stof in vergelijking met 48+ kazen die tussen de 48 en 50% vet hebben in droge stof. Heel simpel heeft een 30+ kaas dus ongeveer 30% vet in droge stof.

Dus the older, the better?

Dacht het niet! De aanbeveling voor kazen gaat uit naar lightkazen die minder dan 20 gram vet per 100 gram bevatten. Kazen die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld magere smeerkaas, ricotta, cottage cheese en zachte light kaas. Mozzarella, brie en feta hebben een hoger vetgehalte.

Enkele kaasmythes ontkracht

Geitenkaas is gezonder of magerder dan kaas gemaakt uit koemelk. Niet echt, vaste geitenkaas bevat meer vet dan magere kazen van koemelk. Maar is geitenkaas dan de beste keuze? Dat hangt ervan af met welke kaas je vergelijkt. Zo zie je dat verse geitenkaas al een stuk minder vet bevat dan gewone zacht geitenkaas. Goed vergelijken dus 🤩

Plattekaas is magerder en caloriearmer omdat ze vloeibaar is. Plattekaas heeft de reputatie van dieetvoedsel te zijn (de naam alleen al 🤢). Op vlak van vetpercentage zit een volle plattekaas wel binnen de richtlijnen, maar deze kazen zijn zeker niet caloriearmer. Kijk maar even op de verpakking van bijvoorbeeld Danio of Mascarpone kazen. Wat moet je hieruit onthouden? Niet naar het dieetgezever luisteren en kijken welke kaas jij zelf het lekkerst vindt.

Smeerkaasjes zijn een gezonde en easy snack. Voor af en toe, zeker en vast. Is dit de beste keuze voor je dagelijks tien-uurtje? Iets minder. Smeerkazen hebben een hoog vetgehalte, maar ze scoren ook minder op andere vlakken. Smeerkazen hebben vaak een vollere smaak omdat er extra lactose (melksuiker) wordt toegevoegd. Daarnaast zijn smeerkazen vaak ook erg hoog in zout.

Ja, je mag genieten van kaas!

Kaas heeft zeker en vast zijn rolletje in een gezond voedingspatroon. Zoals met elk voedingsmiddel matig je best je porties en de frequentie van de vettere kazen. Een magere kaas kiezen, sluit meer aan bij een doordacht voedingspatroon. Maar uiteraard kies je altijd de keuze die je op dat het meeste genot zal brengen en is dat een kaas met wat meer vet, dik oké. 🥰 Kaas is daarnaast ook een bron van eiwitten en deze geven je een langer verzadigingsgevoel. Zo zal je minder snel opnieuw een rommelende maag hebben of onbewust beginnen snacken.

Graag meer weten over gezonde kazen of andere producten? Check hier mijn cursus verpakkingen lezen waar ik 15 productgroepen uitvoerig bespreek. Zo hoef jij nooit meer te twijfelen over gezonde keuzes in de supermarkt. 😍

Wekelijkse anti-dieet tips van Celien in jouw mailbox?

Laat je gegevens hier achter voor wekelijkse tips!

Nieuwsbrief aanvragen

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.