Beste fruitskyr / kwark

Productreviews

Er is een overaanbod aan verschillende soorten skyr en kwark in de winkel. Het is niet gemakkelijk om gezonde keuzes te maken, zeker niet wanneer je weinig tijd hebt en snel eventjes in de winkel wil passeren. In deze blog wil je aan de hand van een vergelijking laten zien wat mijn favorieten zijn.

Wat is er nu zo speciaal aan skyr / kwark?

Skyr is een typisch IJslands melkproduct, dat lijkt op kwark. Skyr wordt gemaakt van gepasteuriseerde, afgeroomde melk en verschillende soorten (positieve) bacteriën. Skyr, maar ook kwark is dat het rijk is aan eiwit! Eiwit wordt door het lichaam gebruikt voor de opbouw van spieren en andere weefsels. Voor sporters is de eiwitinname nog net iets belangrijker dan voor niet – sporters.

Op gebied van structuur is er een groot verschil, klassieke yoghurt is meestal lopend, terwijl skyr en kwark een vrij dikke structuur hebben. Op gebied van voedingswaarde zitten skyr en kwark hoger in eiwitten dan een gemiddelde yoghurt. Een gemiddelde yoghurt bevat zo’n 3 à 4 gram eiwit per 100 gram, terwijl een skyr / kwark gemakkelijk boven de 6 g eiwit komt. Je kan stellen dat zoveelste meer eiwit er in zit, zoveelste langer je verzadigd bent. Om die reden vind ik een kommetje skyr / kwark echt een ideaal tussendoortje.

In deze blogpost heb ik verschillende soorten met elkaar vergeleken op gebied van samenstelling. Zo kan ik jullie hopelijk een beetje helpen om de juiste keuze te maken in de winkel.

De verschillende soorten die ik heb vergeleken.

De samenstelling:

Wat vind ik nu de beste van samenstelling?

Als we naar het vet kijken, zitten er nauwelijks verschillen in de verschillende soorten. De arla skyr fruit & bite bevat 2 g vet, en ook op gebied van suiker zit hij aan de hogere kant als je het vergelijkt met de andere. Ook de arla skyr vanille en de melkunie protein kwark vanille vallen voor mij af omwille van het suikergehalte.

Dan hebben we nog 3 soorten over: de isey skyr, de optimel appel kaneel en de kvarg straciatella. Qua calorische waarden zit de optimel appel kaneel het laagste, maar dat komt omdat hij van de 3 ook het laagste in eiwitten zit. Wil je echt hoog zitten in eiwitten? Dan zet je met de kwarg straciatella het beste.

Conclusie:

Ik heb dus niet echt 1 favoriet, maar bovenste 3 (dus de optimel, de kvarg straciatella en de isey skyr) zijn mijn favorieten. Deze 3 soorten zijn ook alle 3 in kleine potjes te verkrijgen, maar ook in grotere formaten.

Deze post is puur informatief en gericht op skyr / kwark met een fruitsmaakje. Het spreekt voor zich dat het altijd beter is om een natuurversie te nemen, maar we weten ook dat niet iedereen hier fan van is. Lust je de natuurversie van skyr / kwark? Dan neem je beter die versie. Let er wel op dat hij dan bij voorkeur niet gesuikerd is.