Vegetarische tomatensoep met balletjes

Lunch, Voorgerecht

De vegetarische variant van een echte Vlaamse klassieker.

​Ingrediënten voor een grote pot soep:

  • 🍅 ​1 groentebouillonblokje + 1l water
  • 🍅 1 aardappel
  • 🍅 2 wortelen
  • 🍅 1 ui
  • 🍅 1 prei
  • 🍅 800 g tomatenblokjes
  • 🍅 2 blaadjes laurier
  • 🍅 1 el tomatenpuree
  • 🍅 1 el olijfolie + wat extra om de balletjes te bakken
  • 🍅 70 ml sojaroom
  • 🍅 400 g vegetarische balletjes
  • 🍅 Snuf peper en zout
  • 🍅 ​Enkele takjes peterselie

​Bereiding:

1. ​Snipper de ui en de prei fijn (even wassen) en snijd de aardappel en wortel in blokjes.

​2. Verwarm de olijfolie in een grote soeppot en bak de ui, prei en tomatenpuree even aan.

​3. Voeg de aardappel en wortel toe en kruid met peper en zout. Laat een 5-tal minuten zacht stoven met het deksel op de pot.

​4. Voeg de tomatenblokjes, het laurierblad en het blokje groentebouillon toe en laat 15 minuten pruttelen op een laag vuur, opnieuw met het deksel op de kookpot.

​5. Bak de balletjes kort aan in een pan met wat olijfolie.

​6. Haal de laurierbladen uit de pot en mix de soep stevig door met een staafmixer. Als je een extra gladde soep wil kan je ze nog even door een zeef gieten.

​7. Voeg op het einde de balletjes en de room toe en kruid bij met peper en zout. 

​8. Serveer met enkele takjes verse peterselie en wat brood.