Varkenshaas met champignonsaus, boontjes in ham en knoflook-aardappelpuree

Dinner

🎄
​Je leest het al, ‘varkenshaas’, een mals stuk vlees dat iedereen bij ons aan tafel wel kan smaken. Ik combineerde het met een lichtere versie van de klassieke champignonsaus en een super smaakvolle knoflook-aardappelpuree.

​Daarnaast mogen ‘boontjes in spek’ op ons feestmenu ook zeker niet ontbreken. Ook dit gerecht kan je perfect lichter maken door de spek te vervangen door gandaham. 

Ingrediënten voor 4 personen: 

  •  400 gram varkenshaas
  •  2 bollen knoflook
  •  1 kg aardappelen
  •  400 ml melk
  •  Snuf peper en zout
  •  1 ui
  •  300 g champignons
  •  Snuf nootmuskaat
  •  Scheutje rode wijn
  •  2 theelepels maïzena
  •  400 g sperziebonen
  •  160 g gandaham
  •  2 el olijfolie
  •  4 el vloeibare boter

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd het bovenste kapje van de knoflookbollen en zet ze rechtop in de ovenschaal. Besprenkel met de olie en pof de knoflook ca. 45 min. in de oven. De knoflook is gaar als de tenen zacht en lichtbruin zijn.
  3. Schil ondertussen de aardappelen en snijd in gelijke stukken. Kook in water met zout in 20 minuten gaar. Giet af. 
  4. Laat ondertussen de varkenshaas uit de verpakking op kamertemperatuur komen. Bestrooi met een snuf peper en zout.
  5. Verhit de boter op hoog vuur in een grote pan en laat uitbruisen. Leg de varkenshaas direct in de pan, houd de pan in beweging door de steel af en toe te bewegen. Draai de varkenshaas na 3 minuten om.
  6. Zet het vuur middelhoog en bak het vlees in nog 12 minuten net gaar van binnen. Keer regelmatig. Leg de varkenshaas uit de pan ingewikkeld in aluminiumfolie, laat 5 minuten rusten.
  7. Verwarm ondertussen de helft van de melk in een pan op laag vuur, maar laat niet koken. Wip met een mes de gepofte tenen knoflook uit de bollen, snijd heel fijn en voeg toe aan de melk. 
  8. Stamp de aardappelen fijn met de pureestamper. Voeg de knoflookmelk toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  9. Verwijder de punten van de sperziebonen en kook in een pot met water voor een 8-tal minuten tot ze gaar zijn. Maak pakketjes van een 8-tal sperziebonen en wikkel om met een plak gandaham. Doe dit totdat alle bonen op zijn. Plaats ze vervolgens op de beklede bakplaat en plaats voor een 8-tal minuten in de oven. 
  10. Maak de champignons schoon en snijd in partjes. Snipper het uitje en snijd fijn.
  11. Verwarm de olijfolie in een pan en bak de champignons samen met het uitje kort aan. Voeg vervolgens de overige melk en rode wijn toe. Dik de saus met de maïzena en kruid af met een snuf peper en zout.
  12. Snijd het vlees in schuine plakjes, dwars op de draad en leg op een bord. Schenk de champignonsaus erover en omheen. Serveer de aardappelpuree en boontjes erbij.