Starten met vaste voeding

Kidscorner

Starten met vaste voeding, we vinden er veel theorie rond, maar in de praktijk zijn er toch vaak veel vragen. In deze blogpost probeer ik je wegwijs te maken in wanneer je het beste start met vaste voeding.

Wanneer starten met vaste voeding?

Er wordt aangeraden (HGR 2016) om met fruitpap tussen de 4 en 6 maanden te starten. Geef je flesvoeding? Dan kan het zeker vanaf 4 maand. Geef je borstvoeding? Dan wordt er aangeraden om vanaf 6 maanden te starten met fruit – of groentepap.

Vroeger dan 4 maanden met vaste voeding zou ik niet aanraden. De nier-, maag- en darmfuncties zijn dan nog niet voldoende ontwikkeld om voedingsstoffen uit vaste voeding te verteren. De vaardigheden die nodig zijn voor het veilig aanvaarden, doorslikken en van een lepel eten, ontwikkelen zich pas tussen de leeftijd van 4 à 6 maanden.
Bij borstvoeding is het zeker aan te raden te wachten tot de baby 6 maanden is. Wordt vaste voeding gestart, dan zal de melkproductie achteruitgaan omdat de baby minder moedermelk drinkt. Even langer wachten is dus zowel goed voor de mama als voor de baby. Natuurlijk klinkt de theorie allemaal heel mooi, maar nog belangrijker is ook om te kijken wanneer je kindje er klaar voor is. Wanneer het zelfstandig goed kan recht op zitten en het hoofdje recht houdt, is het er vaak klaar voor. Je zal het ook merken aan de interesse dat ze hebben in eten. Kies ook voor een rustig en hongerig moment om je baby de eerste keer dat lepeltje te geven. Begin met zachte smaken en geef je baby de tijd om vertrouwd te geraken met deze nieuwe smaken.

Met wat start je?

Op 4 maanden maakt het niet uit of je met fruitpap of met groentepap start. Als je start op 6 maanden raad ik toch aan om met groentepap te starten omdat de hoeveelheid ijzer via de borstvoeding dan begint op te geraken.Vanaf het moment dat één van de 2 goed gaat, kan je dus starten met de andere.

Hoe maak je een fruitpap?

  1. Verwijder rotte delen van het fruit en spoel het meerdere keren in koud water.
  2. Verwijder de schil, pel en pitten.
  3. Snij het fruit in grote delen en maak het fijn met een rasp of vork.
  4. Geef de pap zodra ze klaar is.

Nog enkele tips voor de fruitpap:

  1. Bereid de fruitpap voordat je hem aanbiedt. Bereid fruit dat in contact komt met lucht gaat vitaminen verliezen. Dus maak hem niet op voorhand klaar!
  2. Heeft je kindje niet alles op? Dwing het ook niet, stop met aanbieden. Ga niet proberen om de portie dat je hebt klaargemaakt helemaal er in te stompen. Zo leer je je kindje van kleins af aan al niet te overeten. Vanaf dat het zijn/haar hoofdje beweegt en de lipjes dicht houdt stop je dus met aanbieden.
  3. Restjes gaan de vuilbak in. Niet bewaren of ze de dag nadien invriezen.
  4. Voeg geen yoghurt, platte kaas toe aan de fruitpap. Dit is niet nodig. Het krijgt genoeg eiwitten binnen via de moedermelk/flesvoeding.
  5. Voeg ook geen suiker / honing / zoetstof toe aan de fruitpap (dit geldt ook voor groeimelk of klassieke flesvoeding).