Review Skyr

Productreviews

Het product

Je zal het steeds vaker in de winkels zien verschijnen, de skyr, een typisch Ijslands melkproduct. Het is een soort van magere kwark en qua textuur lijkt het daar ook een beetje op. 

Hoe wordt Skyr nu juist gemaakt, en wat is het verschil met yoghurt nu?

Skyr wordt gemaakt van afgeroomde, magere melk. Deze magere melk wordt verwarmd en gecombineerd met levende culturen van bacteriën. Wat skyr nu anders maakt dan melk is dat daarna het stremsel wordt toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de groei van die bacteriën een boost krijgt. Als de melk ingedikt is, wordt het wei – eiwit (dat waterige laagje dat je soms op de yoghurt ziet) er af geschept. Vervolgend wordt de skyr gefilterd en ontstaat er een dikke kwark. Oké toegegeven wist ik dit ook niet allemaal vanbuiten, dus thanks google!

De voedingswaarde

De reden waarom ik zo’n fan ben van skyr is omwille van het hoge eiwitgehalte. Deze skyr bevat 7,3 g eiwitten per 100 gram. Een gemiddelde yoghurt bevat er zo’n 3 à 4 g. Je hebt ook andere soorten skyr die zelfs gaan tot 11 gram eiwit! Die eiwitten hebben we niet persé nodig omdat we het tekort komen, maar wel omdat het super goed verzadigd. De combinatie van koolhydraten en eiwitten in 1 tussendoortje zal ervoor zorgen dat je zeker geen honger hebt tot aan je volgende maaltijd. Deze skyr bevat ook maar zo’n 0,2 g vet en 4,8 g suiker. Voor degene die er niet mee vertrouwd zijn, dat is kei goed!!! 

Natuurlijk wil ik wel even duiden dat ik eerder aanraad om een natuur skyr te nemen in plaats van eentje met een smaakje, maar zo nu en dan kan het absoluut geen kwaad.

Onderstaande tabel zijn gemiddelde waarden

 KcalEiwit (g)Vet (g)
Halfvolle melk5041,5
Magere yoghurt400
Skyr 55100,5
Magere kwark50100

De smaak

Het is eigenlijk een soort van vrij dik aardbeiendrankje dat best zoet is. De sinaasappelsmaak is minder mijn ding, maar smaken kunnen natuurlijk verschillen.

Conclusie

Ik ben fan van deze skyr, vooral de aardbeiendrank vind ik echt wel lekker! Ook vind ik de voedingswaarde echt wel goed, al raad ik niet aan om elke dag een fruitsmaakje te nemen, maar af en toe ook gewoon de natuurversie te nemen. Of ik het elke dag kan drinken als tussendoortje? Dat niet, maar het is zeker een leuk product ter afwisseling van andere tussendoortjes!