Dinner,  Recepten

Pladijs met preipuree en een gepocheerd eitje

Pladijs of bij onze noorderburen ook wel beter bekend als ‘schol’. Deze topper werd dit jaar uitgereikt als ‘Vis van het jaar’! Daarom zet ik graag deze vis voor jullie in de kijker!

Ingrediënten:

  • 250 g pladijs
  • 2 middelgrote kruimige aardappelen
  • 1 prei
  • Scheutje melk
  • 1 tl nootmuskaat
  • Snuf peper en zout
  • 1 el azijn
  • 1 ei
  • 1 el vloeibare boter
  • Scheutje citroensap

Bereiding:

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de prei en snijd de worteltjes weg. Halveer de preistengel in de lengte, vouw hem open en spoel hem onder de koude kraan
  2. Schil de aardappelen en snijd de prei in ringen
  3. Voeg de aardappelen toe in een kookpot met gezouten water. Laat gedurende een 10 tal minuten koken. Voeg vervolgens de prei toe. Laat nog een 10 tal minuten koken
  4. Hak ondertussen de kruiden fijn en meng ze met de zachte boter.
  5. Giet de aardappelen en de prei af, voeg een scheutje melk toe en maak er puree van. Kruid met een snuf peper en zout en de nootmuskaat
  6. Bebloem de pladijs en klop de overtollige bloem eraf. Zet een antikleefpan op een middelmatig vuur en verhit de boter. Leg de vis in de pan op de velkant (donkere kant), en laat hem 2 minuten bakken.
  7. Gebruik 2 spatels om de pladijs om te draaien en laat nog 1 minuut bakken en blus met citroensap. Haal de vis uit de pan met een spatel
  8. Neem een kookpot en vul tot 6 cm hoog met water en breng aan de kook. Voeg een scheut azijn toe
  9. Zet het vuur zachter en hou het water net onder het kookpunt. Roer met een lepel in het water tot er een draaikolk ontstaat. Breek het eitje zorgvuldig boven het midden van het kolkend water. Na 1 tot 2 minuten is het ei voldoende gaar. Verhoog eventueel de temperatuur van het kookvuur een beetje
  10. Vis het gepocheerde ei voorzichtig op met een spatel met gaatjes zodat het water weglekt
  11.  Serveer de pladijs op een bedje van preipuree en werk af met het gepocheerd eitje, kruid eventueel nog af naar smaak. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *