Gebak & dessert,  Recepten,  Snacks

Griekse appelsientaart: Portokalopita

Porto… wat?? Portokalopita! Een Griekse taart gemaakt met filodeeg en appelsienensap. Misschien niet heel gemakkelijk om uit te spreken, maar wel om te maken, ik lieg écht niet. Probeer het receptje uit want hij is héééérlijk!! 

Ingrediënten:

  • 4 el zoetstof, ik gebruik hier zùsto
  • 7 sinaasappelen 
  • 1 tl kaneelpoeder of een kaneelstokje
  • 400 g filodeeg
  • 4 eieren
  • 400 g Griekse yoghurt
  • Olijfolie
  • 1 el bakpoeder

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Leg de vellen filodeeg naast elkaar op een bakplaat en bak ze in 20 minuten knapperig, draai de vellen na 10 minuten om
  3. Haal uit de oven en laat afkoelen
  4. Start met het maken van de siroop: meng 2 geperste appelsienen, de kaneelpoeder of het kaneelstokje en 1 el zoetstof in een steelpan, doe hierbij ook de 2 uitgeperste appelsienen. Breng aan de kook en laat goed doorkoken (+/- 7 min). Haal van het vuur en laat afkoelen
  5. Vet een bakvorm in met olijfolie en breek de filodeeg boven deze bakvorm in stukken
  6. Snij 1 appelsien door de helft en snij hier dunne plakjes van, je gebruikt deze om te garneren. Rasp de schil van de rest van de appelsienen en pers ze uit
  7. Meng het appelsienensap, de rasp, eieren, yoghurt, 3 el zoetstof en bakpoeder in een kom of keukenmachine. Mix dit een paar minuten op hoge stand tot het een schuimig mengsel is. Schenk het mengsel over de filodeeg stukjes en roer dit voorzichtig door elkaar, het mengsel moet gelijkmatig verdeeld zijn met de filodeeg stukjes
  8. Garneer nu de bovenkant met de sinaasappelschijfjes en bak  de taart 30 min in de oven op 180°C
  9. Haal de taart vervolgens uit de oven en schenk meteen de afgekoelde siroop erover en laat 1 uur staan zodat de siroop goed kan intrekken

SMAKELIJK!

Heb je dit recept gemaakt? Vergeet mij dan niet te taggen @healthyhabits.celien of gebruik de hashtag #healthyhabitsmetcelien

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *