Healthy Habits in de krant

Musthaves, Productreviews, Tips & tricks

Op 28 december 2019 stond ik met mijn pagina @healthyhabits.celien in de weekendkrant (De Markt) van de GVA. In deze post vind je heel het artikel!

HOOGSTRATEN – Celien Rombouts (24) uit Meer (Hoogstraten) combineert een job als diëtiste in het Universitair ­Ziekenhuis van Antwerpen met een eigen diëtistenpraktijk in haar dorp en een succesvolle Instagram­account: ­@healthy­habits.celien. “De ­boodschap die ik wil mee­geven, is vooral dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken. Door logisch na te denken kom je ook al heel ver”, zegt ze.

Wie en wat

Al sinds het vierde middelbaar was Celien ervan overtuigd dat ze iets wilde doen met voedings- en dieetkunde. “Ik heb altijd al interesse gehad in welke invloed voeding heeft op ons lichaam. Toen ik in het zesde middelbaar een eindwerk moest kiezen en stilaan bepalen welke richting ik uit wilde, bleek dat mijn leerkrachten niet achter mijn keuze stonden. Ik was geen uitblinker in wetenschappelijke vakken, maar toch besloot ik ervoor te gaan.”

Het eerste jaar hoger onderwijs werd er een met vallen en opstaan. “Maar door mijn doorzettingsvermogen ben ik door mijn herexamens geraakt. Intussen heb ik die drie jaar afgerond en stuurde een oud-leerkracht mij pas dat ze mij nu als voorbeeld gebruiken voor andere studenten. Ik ben stiekem wel trots dat ik heb kunnen laten zien dat ik die studierichting wél aankon, maar natuurlijk door er keihard voor te werken. Leerkrachten kunnen je studiekeuze niet voor jou bepalen. Motivatie en passie zijn echt het allerbelangrijkste.”

Na haar studies volgde ze nog enkele specialisaties, waaronder in voeding voor diabetespatiënten, en een specifieke lerarenopleiding. “Die heeft mij doen inzien hoe graag ik kennis doorgeef, maar ook hoe leuk ik het vind om voor een groep te presenteren. Dat is iets waar ik zeker nog meer in wil groeien en wil gaan doen in de toekomst.” Intussen heeft ze haar droomjob gevonden. “Ik werk als diëtiste op de kinderafdeling van het UZA. Het was altijd mijn droom om met kinderen te kunnen werken. Het is een job die ik voor geen geld van de wereld zou willen inruilen.”

Professionele hobby

Daarnaast is Celien ook aan de slag als zelfstandige. Die praktijk richtte ze al tijdens haar studies op, bij haar thuis. “Ik werkte eerst in een groepspraktijk, maar ik had niet het gevoel dat ik daar echt mijn ding kon doen of mijn creativiteit kwijt kon. Die thuispraktijk is intussen goed gegroeid, ik noem het een uit de hand gelopen hobby. Dat zo veel mensen de weg naar mijn praktijk vinden, heb ik onder andere aan Instagram te danken.”

Via haar Instagramaccount toont Celien aan de buitenwereld onder andere wat een job als diëtiste zoal inhoudt. “Ik voelde dat veel mensen vooral denken dat een diëtiste je vertelt wat je allemaal niet mag eten, terwijl een diëtiste je net laat zien dat gezond eten leuk en gevarieerd kan zijn. Ik ben tegen het verbieden van voedingsmiddelen. We weten allemaal dat het net heel aantrekkelijk is als je jezelf oplegt dat je geen chips meer mag eten. Je hoeft niet streng te diëten om te vermageren. Ik probeer mensen te inspireren en hen te laten zien hoe, bijvoorbeeld via Instagram. Ik toon heel veel gezonde producten of alternatieven. Ik denk dat veel mensen mij volgen omdat het een laagdrempelige manier is om door het bos de bomen nog te zien. Want geef toe, er zijn zo veel hypes en voedingsgoeroes die denken hét middel gevonden te hebben voor een gezonde levensstijl. Mijn tip is dat je vooral naar iets moet zoeken dat haalbaar is, iets dat je jezelf over vijf jaar nog ziet doen. Stap voor stap werk je stilaan aan gezonde gewoontes, vandaar ook ‘Healthy Habits’. De mensen die mij volgen, weten dat ik alleen producten deel als ik er fan van ben, geen gesponsorde producten waar ik niet achter sta. Een tijdje geleden ben ik ook begonnen met shopvlogs. Ik ga dan naar een supermarkt en toon welke producten je daar kunt kopen die gezond of een gezond alternatief zijn.”

Tip voor de feestdagen

Daarnaast laat Celien haar volgers ook zelf nadenken over voedingsproducten met de hulp van polls. “Dan vraag ik of oven baked chips gezonder zijn dan de gewone. Nadien volgt altijd een antwoord met een vergelijking van de voedingsetiketten. Ik zal zeker niemand afraden om het ‘ongezondste’ van de twee te kopen, want uiteindelijk moet je gewoon eten wat je lekker vindt.”

“Het aantal volgers is de laatste maanden fors gegroeid. Ik krijg ook echt superveel leuke en lieve berichtjes. Ik vind het heel leuk als volgers me sturen dat ze door mijn account te volgen veel bewustere keuzes maken dan vroeger. Of dat ze zich ­minder schuldig voelen als ze dan toch een pak chips hebben binnen gespeeld. Mijn boodschap is vooral dat je het jezelf niet te moeilijk moet maken. Door ­logisch na te denken kom je al heel ver. En tijdens de feestdagen moet je vooral ook gewoon genieten en niet constant over je eten nadenken. Het kan wel helpen om voor je vertrekt nog iets te eten, zodat je niet als een ­uitgehongerde in de hapjes vliegt.”