Een diëtiste doet meer dan enkel mensen laten vermageren

Tips & tricks

Zoals de meeste onder jullie weten werk ik niet alleen in mijn praktijk, maar ook in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen als diëtiste. Veel mensen denken bij het woord diëtiste enkel aan vermageren, maar een diëtiste doet zo veel meer dan dat. Dat is één van de redenen dat ik deze blogpost schrijf, zodat jullie weten dat het meer is dan enkel mensen doen vermageren. Pas op, versta mij niet verkeerd want in mijn privépraktijk is 80% van de mensen hierbij helpen,  dat is een heel dankbare job en zorgt voor een leuke afwisseling met mijn hoofdberoep. Maar, een diëtist doet dus véél meer dan alleen advies geven over vermageren. 

In het UZA werk ik 80%, dat wil zeggen dat ik 1 dag per week thuis ben en in mijn praktijk werk. Thuis zie ik voornamelijk volwassenen, maar in het ziekenhuis ben ik gespecialiseerd pediatrisch – of kinderdiëtiste , dat wil zeggen dat ik alle leeftijden tussen 0 en 18 jaar zie. Maar, wat houdt dat juist in? 

Wel, eigenlijk heeft het UZA een klein ziekenhuis binnen dat grote ziekenhuis. Dat is het Koningin Mathilde kinderziekenhuis. Daarin hebben we een aparte, super kindvriendelijke kinderafdeling waarin gehospitaliseerde kinderen liggen. Op deze kinderafdeling kan je mij (samen met 6 andere gespecialiseerde collega’s natuurlijk)  vinden voor de kinderen die iets algemeen of maag – darm – niergerelateerd hebben. Ook kinderen die de diagnose type 1 diabetes (= auto – immuunziekte) krijgen, zie ik op de afdeling voor een teaching rond het voedingsgedeelte.   Andere collega’s begeleiden ook kinderen met metabole – of oncologische aandoeningen, obesitas, mucoviscidose en allergieën bij kinderen. 

Een voorbeeld: er wordt een baby opgenomen met een voedingsaversie (in de praktijk komt het er bijvoorbeeld op neer dat het te weinig drinkt, waar dat het niet voldoende aankomt in gewicht en onvoldoende groeit). Afhankelijk van de eigen intake proberen we dan extra calorieën via de huidige voeding te voorzien, maar als het nog geen groentepap of fruitpap eet, en we alle andere opties via klassieke voeding hebben bekeken, gaan we extra calorieën geven via sondevoeding (dit is iets dat wij in het UZA vaak doen, maar je in een regulier ziekenhuis minder vaak zal tegenkomen). Sondevoeding wil zeggen dat er via een flexibel slangetje (of voedingssonde) voeding in de maag of darm wordt gebracht). Mijn taak als diëtiste bestaat er dan uit om te kijken welke voeding we geven (afhankelijk van leeftijd en de voeding dat ze al krijgen), en hoeveel we gaan geven. 

Naast de kinderafdeling waarin ik dus gehospitaliseerde kinderen zie, heeft elke diëtiste zijn eigen consultatiemomenten. Daarin zie ik dus kinderen die ik opvolg voor allerlei zaken. Bijvoorbeeld het kindje waarin ik het hierboven had, zal ik sowieso verder opvolgen om te kijken of we de hoeveelheden moeten verhogen, hoe de eigen intake is, wat de gewicht – en lengte evolutie is, etc…

Naast mijn eigen consultatie doe ik ook nog 2 combi consultaties met een arts en verpleegkundige. Hierin zien we samen type 1 diabeten die om de 3 maanden worden opgevolgd. Mijn taak bestaat hieruit om het voedingsluik te bespreken en vragen van hen te beantwoorden. 

Hopelijk hebben jullie nu ongeveer een beeld van wat ik in het UZA doe. Maar, wat doe ik nu juist in mijn praktijk? In mijn praktijk zie ik zoals ik hierboven als zei voor ongeveer 80% mensen die willen vermageren, de overige 20% zijn kinderen (moeilijke eters, kinderen die moeten bijkomen, etc.) of mensen met prikkelbare darmen. Omdat ik niet in een multidisciplinair team werk zie ik thuis minder mensen met nierproblemen of type 2 diabeten. Zij worden vaak door de huisarts doorverwezen naar hun ‘eigen’ diëtiste in die praktijk.

Oké, met de zaken die ik nu heb besproken ben ik dus tot zaterdag wel zoet. Wat doe ik dan daarnaast nog? Ik ben vrij actief op instagram en ben veel bezig met mijn nieuwe hobby foodfotografie. Mijn instagram doe ik eigenlijk wat ‘tussen de soep en de patatten’. Als ik eventjes tijd heb post ik snel mijn nieuwe recept. De kans is groot dat ik 2 minuten daarna alweer mijn volgende cliënt heb. Mijn avonden zijn dus vrij hectisch, maar wel kei tof! Ik haal er super veel energie uit om al die lieve mensen te helpen bij hun weg naar een gezondere levensstijl. 

Op zondag probeer ik dan wat rust te vinden. Samen met Silke (mijn schoonzus) sta ik in de keuken om wat leuke receptjes uit te testen en op foto vast te leggen. Soms doe ik ook gewoon helemaal niets en lig ik de hele dag met mijn jogging in de zetel (zalig toch, dat soort dagen?).

Ik ben zo dankbaar voor wat er tot nu toe allemaal al op mijn pad is gekomen. Ik mag met kindjes werken (dat is van kleins af aan al een droom), ik heb mijn eigen diëtistenpraktijk en mijn Instagram groeit snel waardoor ik alleen nog maar meer leuke mensen leer kennen en kan begeleiden.