De beste keuze granola

Productreviews

De aanleiding om deze blog te schrijven is voornamelijk omdat granola een gezonde indruk geeft, maar wat veel mensen niet weten is dat het niet zo gezond is als dat gezegd wordt. Het beste is natuurlijk om granola zelf te maken, maar laat ons zeker zijn dat we daar niet altijd de tijd voor vinden en dus een kant – en klare uit de winkel soms toch niet iets gemakkelijker is. Maar, heb je de tijd om het zelf te maken? Doe dat dan zeker en vast!
Wat ik ook nog eventjes wil meegeven is dat ik zeker niet zwart – wit wil zijn in een gezond product of niet. Alles hangt af in welke portie, mate en frequentie je het eet. Dus de producten die hier minder goed uit komen, mag je zeker en vast nog wel eten.

In deze blog worden volgende granolas vergeleken:

Ingrediënten
Eat natural super granola low in sugar:
Volkoren HAVER 36%, zonnebloemzaden 11%, geschaafde kokosnoot 10%, raapzaadolie, cichoreiwortel vezel, AMANDELEN 8%, boekweit 6%, pompoenzaden 5%, kokosbloesem nectar 3%, gepofte rijst (rijst), zeezout.

Granola chunky baked original quaker:
Volkoren HAVERMOUT (56%), glucosestroop, suiker, volkoren TARWE (5%), zonnebloemolie, volkoren rijstebloem (2%), TARWEBLOEM, honing, melasse, antioxidant (tocopherol extract).

Granola haver ah:
71% volkorenhavervlok, 15% honing, zonnebloemolie, 4% zonnebloempit, 3% pompoenpit, vanillearoma, zout, gekaramelliseerde suikerstroop, antioxidant (tocoferolrijk extract[E306]).

Balans granola quaker:
71% volkorenhavervlok, 15% honing, zonnebloemolie, 4% zonnebloempit, 3% pompoenpit, vanillearoma, zout, gekaramelliseerde suikerstroop, antioxidant (tocoferolrijk extract[E306]).

Dorset honey granola:
Volkoren HAVERvlokken (38%), noten & pitten (35%) (zonnebloempitten, gesneden AMANDELEN, pompoenpitten, gehakte PECANNOTEN), honing (17%), geroosterde volkoren ROGGEvlokken, zonnebloemolie met een hoog oliezuurgehalte, natuurlijke smaakstof, zout

Aardbei matcha granola:
68% volkoren havervlok, 11% honing, zonnebloemolie, suiker, zonnebloempit, 3% gevriesdroogde aardbei, cacaoboter, vollemelkpoeder, weipoeder, natuurlijk aroma, 0,1% matcha-thee, zout, gekaramelliseerde suikerstroop, emulgator (lecithine), antioxidant (E306).

De vergelijking in samenstelling:

Calorieën
Als we naar calorieën kijken is de balans granola het laagste in vergelijking met de 5 andere. De hoogste is de granola van Eat Natural. Dat zou je op het eerste zicht niet verwachten, omdat op de verpakking staat dat hij laag in suiker is. Maarrrr, zo zie je dat ‘laag in suiker’ niet alles is, en je ook de andere voedingswaarden even moet nakijken. De term ‘laag in suiker’ mag gebruikt worden als er minder dan 5 gram suiker per 100 gram in zit.

Koolhydraten & suiker
Degene dat het laagste in koolhydraten en suiker is, is de granola van eat natural. Daar verschiet ik niet van omdat het ook wel de claim laag in suiker heeft zoals hierboven al vermeld. De andere granola’s liggen qua suiker allemaal ongeveer in dezelfde lijn. In koolhydraten zijn er nog wel wat verschillen, maar dat heeft puur te maken met de hoeveelheid haver dat er in zit. Haver is een gezond voedingsmiddel.

Vet
Het product dat het laagste in vet is, is de balans granola. Deze ik super laag in vet wat ik opzich wel goed vind. Natuurlijk is de verhouding verzadigd (= slecht) en onverzadigd (=goed) ook heel belangrijk, in de balans granola zit er maar 1,1 gram verzadigd vet! De eat natural bevat 9 gram verzadigd vet. De granola chunky baked is ook opvallend laag in vet, wat ik opzich niet had verwacht puur op basis van verpakking. Deze heeft maar 0,5 gram verzadigd vet, de laagste van allemaal!

Vezels
Alle 6 de granola’s liggen tussen de 7 en de 13 g vezels, wat goede gemiddeldes zijn. Zoveelste meer vezels, zoveelste beter! Dus daar komt de eat natural zeker het beste uit.

Ingrediënten
Granola blijft natuurlijk granola, aan 5 van de 6 soorten is honing, suiker of glucosestroop (andere term voor suiker) toegevoegd. Ook olie is aan alle granola’s toegevoegd, dus ook dat is niet ideaal. De granola die het natuurlijkste is, is die van eat natural. Daar is geen suiker of honing aan toegevoegd, maar olie wel natuurlijk (wat heel logisch is).

Conclusie
Mijn favoriet uit deze 6 granola’s is de balans granola. Dit omdat hij bijna perfect is van samenstelling, het dichtste in de buurt komt bij een klassieke muesli en dus niet massa’s hoog is in suiker, vet en kcal. De natuurlijkste is die van Eat Natural, maar die zou ik niet snel nemen omdat ik hem echt te hoog in kcal en vet vind zitten, ook al zijn het op zich wel gezonde vetten. Die gezonde vetten probeer ik via andere zaken te eten (noten, avocado, zalm, olie, …).

Voila, hopelijk zijn jullie nu wat wijzer geworden hoe je naar deze granola’s kan kijken. Het is natuurlijk maar een selectie, want er zijn er nog veel meer. Maar, weet dat als je een gezonde keuze wil maken je best je granola zelf maakt, of een gewone muesli neemt.

Vind je muesli niet krokant genoeg? Dan kan je bijvoorbeeld 1 lepel granola of gepofte spelt aan je muesli toe te voegen in je kommetje zodat je iets meer crunch hebt!

Vond je deze blog interessant? Deel hem dan zeker op je sociale media en tag @healthyhabits.celien zodat ik kan meegenieten van jullie leuke posts!